Maak kennis met Willem, de coach/trainer van Heren 1
Terug
Senioren / Trim / Fit nieuws 10 Oktober 2023
Maak kennis met Willem, de coach/trainer van Heren 1


Nieuws afbeelding

Heren 1 heeft er in het nieuwe seizoen inmiddels enkele wedstrijden op zitten onder leiding van de nieuwe trainer/coach Willem Kauffmann. De eerste 10 punten zijn binnen en het team is door naar de derde ronde van de Supercup. Op vrijdag 29 september tekenden Willem, HCWV-voorzitter Meindert Kappe en penningmeester Anita Schilperoort zijn contract, in principe voor 3 jaar. Dit gebeurde onder toeziend oog van enkele spelers van Heren 1. Hoog tijd dus om nader kennis te maken met Willem.

 

Wie is Willem?

Oorspronkelijk komt Willem (nu 57 jaar) uit het noorden van het land. Eerst woonde hij in zijn jonge jaren in Leeuwarden en daarna in studentenstad Groningen. In beide steden heeft hij zelf lang gehockeyd en de rol van trainer, speler én coach vervult.Hij ruilde het spelen definitief voor trainen en coachen in toen de andere spelers te veel begonnen te zuchten als hij aankondigde een bepaalde wedstrijd zelf mee te gaan doen. Willem woont nu in Den Haag samen met een van zijn kinderen (hij heeft 2 zoons en 1 dochter). Doordeweeks in hij te vinden bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar hij werkt vanuit zijn eigen adviesbureau: Kauffmann Organisatieadvies en Innovatie Management (KOAIM).Hij richt zich vooral op leidinggevende bedrijfskundige lijnfuncties en projecten.

 

Welke ervaring brengt Willem mee?

Toen wij Willem naar zijn ervaring vroegen, kwam er een enorme opsomming van clubs waar hij korter of langer voor heeft gewerkt. Om er zo een paar te noemen: HIC (D1), Hurley (D1), HGC (H1), KZ (D1 en H2), Forescate (H1) en IJssel (H1). Ook internationaal heeft Willem de nodige ervaring opgedaan. In Frankrijk trainde hij bijvoorbeeld van 2007 tot 2012 het damesteam van Lille. Dat ging zo goed dat veel speelsters mee mochten doen in het Franse nationale teams. De laatste jaren was hij actief bij Hockey Club IJssel, met een hele korte tussenstop bij Westland. We kunnen dus wel zeggen dat er een coach vol kennis en kunde voor Heren 1 staat.

 

Waarom gekozen voor HCWV?

Willem was een aantal jaren geleden met zijn dochter, die bij KZ speelde, voor een wedstrijd bij HCWV.Dat was op de ‘oude’ velden, waar nu nog voetbalclub SVH is gevestigd. Toen dacht hij al: ‘deze club zou ik best wel willen helpen om op een hoger niveau te komen’. Toen de vacature voor coach/trainer voorbijkwam, aarzelde hij niet en solliciteerde naar deze functie. Hij wil graag bouwen aan het team en de club.

 

Wat voor trainer is Willem?

Willem noemt zichzelf een trainer/coach van de oude stempel. Hij richt zich op de ‘hoe’ van het hockey technische niveau en past het tactische niveau toe dat past bij het niveau en ambities van de selectie die hij onder zijn hoede heeft. Dat betekent dus heel veel oefenuren op het veld. Hij hoopt de HCWV-heren met het verbeteren van de techniek en, waar nodig, het veranderen van de tactiek een stap verder te brengen de komende seizoenen.

 

Wat is het doel voor het komende seizoen?

Willem heeft samen met de heren als doelstelling gesteld dat ze in ieder geval bij de eerste zes in de derde klasse willen eindigen.Mocht het lukken om snel te promoveren naar de tweede klasse, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Willem wil niet alleen Heren 1 verder ontwikkelen, maar ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van heel HCWV.

 

Wat kenmerkt Willen

Naar eigen zeggen is de rode draad in zijn leven het ontwikkelen van organisaties, teams en individuen. En daarmee ontwikkelt hij zichzelf ook meteen. Soms is hij een tikkeltje eigenwijs en principieel en hij heeft over veel dingen een mening.

 

Wat is de eerste indruk van HCWV?

Willem vindt dat er veel enthousiasme binnen HCWV te vinden is. De interne organisatie, de structuur, staat goed. Als voorbeeld noemt hij daarbij de organisatie rond de trainers en coaches en de scheidsrechters. Hij vindt dat mooi om te zien.

 

Wij wensen Willem een mooie en sportieve tijd toe bij HCWV!